02/795-31-08 - zbornica vrtca | 02/795-31-00 - tajništvo šole in vrtca vrtec.podlehnik@sola-podlehnik.si

Obveščamo vas, da se je v našem vrtcu pojavila otroška  bolezen SLINAVKA. Ker je bolezen nalezljiva, vas prosimo, da opazujete in spremljate vašega otroka in ste pozorni na morebitne bolezenske znake:

Bolezen se začne s slabim počutjem in povišano telesno temperaturo, ki lahko celo presega 40°C. Dan do dva kasneje opazimo tudi spremembe v ustih. Sluznica ust je pordela in nabrekla, na njej nastanejo mehurčki, ki zelo hitro počijo in se oblikujejo v okroglaste razjede, velike nekaj milimetrov, ki imajo sivo-belo površino. Razjede, ki prizadenejo celotno sluznico ust v področju lic, ustnic, dlesni ter jezik in trdo nebo, ob dotiku zakrvavijo. Spremembe se lahko širijo tudi izven ustne votline, prizadenejo ustnice ter kožo ob ustih. Ker so spremembe v ustih zelo boleče, bolniki odklanjajo hrano in tekočino. Običajno so povečane in boleče tudi bližnje bezgavke (pod spodnjo čeljustjo in na vratu). Nove spremembe se pojavljajo 4 do 5 dni, nato pa se v 7 do 14 dneh sluznica povsem zaceli.

V primeru pojava bolezni pri vašem otroku vas vljudno prosimo, da to sporočite na telefonsko številko 02 795 31 08 (zbornica vrtca) ali 02 795 31 03 (pomočnica ravnatelja za enoto vrtca).

Dolžni smo vas opozoriti,  da bolan otrok predstavlja tveganje za okužbo okolice in s tem drugih otrok in odraslih še 48 ur po tem, ko zunanjih znakov okužbe pri otroku ni več zaznati.

Vljudno vas torej prosimo, da otroka  v primeru obolelosti  obdržite doma še dva dni po prenehanju simptomov in tako preprečite širjenje bolezni.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Kolektiv vrtca

Dostopnost