02/795-31-08 - zbornica vrtca | 02/795-31-00 - tajništvo šole in vrtca vrtec.podlehnik@sola-podlehnik.si

PREDSTAVITEV IZVEDBE PROJEKTA TURIZEM IN VRTEC

NA TEMO Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV

Naslov projekta: MOJ KRAJ MOJ CHEF

Glavni namen projekta je bil druženje in spoznavanje tradicionalne kulinarike ter vključevanje lokalnih pridelovalcev hrane pri pripravi tradicionalnih jedi na sodoben način. Današnje leto je bilo drugačno, saj smo druženje prilagodili korona virusu. Zato smo si pripravili naslednje kulinarične ustvarjalnice:

Ustvarjalnica 1: SADNI NAPITEK
Danes večine hrane ne pridelamo sami, kupimo jo v trgovini ali na tržnici. Ker smo podeželski vrtec, se oskrbujemo z lokalnimi pridelovalci sadja in mlečnih izdelkov. V ta namen smo se odločili, da iz teh živil pripravimo sodobni napitek.
Pripravili smo si okusne sadne napitke iz lokalno pridelanega sadja in zelenjave ter mleka in jogurta.

Ustvarjalnica 2: ŽAJBLOV POPAREK Z VROČIM MLEKOM, ki blagodejno deluje na vneto grlo in žrelo.
V našem lokalnem okolju velikokrat zaidemo mimo zeliščnega vrta. Včasih nas prijazno ogovori njegova lastnica in nas pouči o zeliščih. V času prehladov smo potarnali, da nas pestijo bolečine v žrelu, svetovala nam je, da poskusimo s starim zdravilnim pripravkom, ki smo si ga pripravili v igralnici. V ta namen nam je podarila lep šop svežega žajblja.

Ustvarjalnica 3: TUKLA (jabolčnik)
Na bližnjem hribu se bohoti visokodebelna stara jablana Mošančka. Skozi vse letne čase smo jo opazovali in spremljali kako se spreminja glede na letni čas. Ker jo je lanskoletna spomladanska pozeba prizadela v jeseni jablana ni obrodila, zato smo si jabolčnik pridelali iz jabolk, ki smo jih dobili od lokalnih pridelovalcev sadja. Čeprav je bil naš namen pripraviti tuklo (jabolčnik) iz domačih neškropljenih jabolk, tako kot so to pripravljali naši predniki. Naši tukli smo dodali pridih sodobnosti in jo obogatili z medom in meliso. Da je bila pijača primerna za otroke, smo ustavili vretje in nismo dobili alkoholne pijače kot jo poznamo v Halozah pod imenom tukla, ampak pijačo primerno za otroke.

Ustvarjalnica 4: JABOLČNI KRHLJI
V zimskem času, ko so dnevi zelo kratki nam ob večeru prijajo slastni prigrizki. Ker nam je mar za naše zdravje smo si pripravili zelo okusen zdrav prigrizek. To so posušeni jabolčni krhlji. Jabolčne krhlje smo pripravili iz neolupljenih jabolk, saj so takšni krhlji privlačni na pogled in bogati z vlakninami.

Ustvarjalnica 5: LONČEK AROMATIČNIH ZELIŠČ
Del zeliščnega vrta smo si ustvarili tudi v naši igralnici. Najprej smo si pripravili velik lonec, ki smo si ga zanimivo poslikali. Vanj smo nasuli zemlje in posadili sadike zelišč, ki so nam jih prijazno podarili dobri ljudje (hišnik, čistilka in prijazna soseda). Za sadilke lepo skrbimo, enkrat tedensko jih zalijemo z deževnico.

Ker se je letošnje leto zavrtelo malo drugače kot bi si mi želeli, smo spoznali kako močno smo povezani z naravo in njenimi darovi. Zavedamo se, da imamo privilegij, da lahko darove narave dobimo od lokalnih pridelovalcev hrane.

Dostopnost