02/795-31-08 - zbornica vrtca | 02/795-31-00 - tajništvo šole in vrtca vrtec.podlehnik@sola-podlehnik.si

V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, mleko in jabolko ali katero drugo sveže sadje, ki ga otroci zaužijejo na ta dan. Vsa živila so slovenskega porekla, saj s tem podpremo lokalnega kmeta, slovenska kmetijska in živilska podjetja ter zadruge in jim pri tem izrazimo naše spoštovanje do njihovega dela.

Našim najmlajšim smo predstavili pomembnost opraševanja čebel, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Vrtčevsko okolje je prostor, kjer otroci preživijo pomemben del dneva in večino dni v tednu. Zato je dobro in prav, da jih navajamo na zdravo prehranjevanje, jim omogočamo zdrave izbire in jih pri tem spodbujamo.

Na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka smo v vrtcu tudi letos veliko ustvarjali, se pogovarjali, izdelovali čebele, čebelnjake, spoznali smo Kranjsko sivko in se naučili pesmico Tri čebele.

Anita Malovič, pomočnica ravnatelja za vodenje vrtca

Dostopnost